Tuesday, October 5, 2010

Menu hari ini... Masak lemak cili api & sup ikan bawal.. Nyum.. Nyum..


Wah.. Wah.. Wah..
Tajuk mcm gempak giler..
Macam la ak ni pakar memasak.. Hohohoho..
Alah takat nak masak utk makan sendiri..
Nk bg my hubby and anak2 mkn leh ler...

Everyday kena sediakan dua menu..
One for me n my hubby
and one more yg x pedas for my child.. Ali Imran..

So, ikan merah ada dlm freeze. So ak decide nk wat masak lemak cili api jerlah..
Guna resipi yg simple jer...


1. Blend bwg besar, bwg putih, cili padi n sedikit belacan..
2. Tumiskn bahan2 yg dh diblend td, masukkan santan n sdkt serbuk kunyit & asam keping. Patutnya masukkan serai, tp sbb kat umh x der serai.. So, ak abaikn jer.. Hehehhee...
3. Biarkan seketika sehingga mendidih.
4. Masukkan ikan & tomato.
5. Kacau n biar seketika sampai ikan masak. Tutup api.

Hah.. Dah siap tuk dihidang...

Menu ke-2:
Sup Ikan Bawal...


1. Blend bwg putih, bwg merah n sedikit halia...
2. Tumis bhn yg tlh diblend td..
3. Masukkan air utk sup & ubi kentang yg tlh dibelah 4. Biar sampai mendidih.
4. Perahkan sedikit air asam, masukkan ikan & soo-on.
5. Biarkan sekejap. Tutup api, siap utk dihidang..

Nyum.. Nyum..
Dah siap utk dimakan..
Mana la plak si Ali nih..
Ali.. jom kita makan nasi... :)

- Mama Ali + f -

No comments:

Post a Comment

Feel Free To Leave Your Comment Lor....