Thursday, December 2, 2010

Ikan Talapia masak Sambal Hijau


Pagi2 dah sibuk memasak.
Try to settle it before anak2 bgn
Takut nnt dh bgn ada yg buat perangai, baru la x masak.
Tak makan pak kang...
So today punyer menu..
Sup sayur campur & Ikan Talapia Masak Sambal Hijau..
Wah.. Berapi lah. Mmg terangkat habis...
Nyum. Nyum.. Sedap mkn ngan nasi panas2 nie....

Jom kita kongsi resipi nie... :)
Credit to Nita

Bahan2:

1/2 ekor ikan talapia
3 biji bwg merah
2 biji bwg putih
1 biji bwg besar (potong bulat)
2 biji cili hijau
5 biji cili padi
sedikit belacan
Segenggam ikan bilis
3 sudu besar santan pekat
1 keping asam keping
Garam secukup rasa
Kunyit utk goreng ikan
Minyak secukupnyer

Cara2:
1. Bersihkan ikan talapia. Lumur garam & kunyit. Kemudian goreng sehingga agak garing.Ketepikan.
2. Blend bwg merah, bwg putih, cili hijau, cili padi, belacan & ikan bilis.
3. Panaskan minyak dan tumis sehingga agak garing.Masukkan asam keping.
4. Kemudian, masukkan santan, bwg besar yg dipotong bulat & ikan. Kacau2 hingga mesra. Siap tuk dihidang bersama nasi panas..

No comments:

Post a Comment

Feel Free To Leave Your Comment Lor....