Wednesday, February 9, 2011

Salmon Goreng Bersos Lemon...

Assalamualaikum...
Apa khbar?
Mcm mana petang korg hari nie?
Hurm.. Saya dok umah jer ptg nie..
Si kecik tido, so ari ni x turun ke playground...

Okies..
Actually dah lama nak kongsi resipi nie
Salmon Goreng Bersos Lemon...
Memang sedap...
Dah 2 kali saya masak resipi nie
My hubby and Ali pun suka
Kalau korang ada ikan salmin, tp x tau nak masak apa
Why not try this resipi
Saya pun dpt resipi nie dr internet
From yani@myresipi

1st time try buat...

2nd time try buat..

1. Kerat salmon kpd 2 bahagian & buang kulit. Sapukan dgn tepung gandum.
2. Panaskan 2 sudu besar olive oil. Dah panas, besarkan api & masukkan salmon.
3. Bila bahagian bawah dah nampak garing/kuning, balikkan & masukkan garam & lada hitam. Kemudian balik-balikkan sampai garing.
4. Keluarkan salmon, dah letakkan atas pinggan.
5. Masukkan 4 sudu besar air, 1 sudu besar butter & 1/2 sudu besar jus lemon. Panaskan sehingga air meruap & sos lemon melekat pada sudu.
6. Tuang sos lemon ke atas salmon & taburkan dgn daun bawang.

P/s: Utk lebih sedap, pinggan dipanaskan seketika di dalam mikrowave sblm diletakkan salmon.




4 comments:

  1. nak try weekend ni..nampak sedap sgt..biase kalo beli salmon x tau nak masak ape tp teringin nak masak, las2 goreng jer..hehe

    ReplyDelete
  2. Try la.. Mmg sedap.
    Resipi nya pun simple jer.
    Abg Har ngan akak mmg suka mkn salmon.
    Ni baru dpt resipi yg sedap tuk salmon nie...

    ReplyDelete
  3. Fuhh!! aziera sy rase aziera balik msia mesti boleh jadik chef! presentation makanan dah ala2 kat hotel gitue...

    ReplyDelete
  4. Hahahhaha.... Jd chef? Ada ka org nak mkn nnt? :P
    Neway thanks.. :)
    Saja, time tu tgh rajin n bdk2 tdo, boleh la wat presentation cam tu..
    Hehehheheh....

    ReplyDelete

Feel Free To Leave Your Comment Lor....